fredag 31 juli 2015

Semestertid i sensommartid är skördetid är förberedelsetid

Jag har semester. Som vanligt - de senaste 6-7 åren har jag semester i månadsskiftet juli/augusti - sensommaren. Det är skördetid och både trädgårdar, fält, åkrar och skogen är ett veritabelt skafferi för de som vet att ta till vara resurserna inför perioden då inget växer. Vi som lärde oss förr - av mormor eller farmor eller någon annan vuxen "hur man gjorde förr". Vissa av oss handlar nu i butikerna, när det är billigt med Svenska bär och frukter och grönsaker och tar till vara. Andra av oss plockar och skördar själva. Men alla förbereder vi oss inför vintern, av det som just nu finns i naturens skafferi.


Det går fort att plocka blåbär!
Det är blåbärsår i år. Skogen på baksidan av huset där vi bor står fullkomligt full av blåbär. Och kantareller. Det går att på bara någon kvart plocka litervis av bär eller svamp. Själva har vi köpt "bärplockare" - en sådan där liten "ask med kam på" som vi plockar med. Det går fort att fylla den i år.  

Hos svärfar på landet skördar bönderna - både olika sädesslag, men också rotfrukter, som morötter, potatis och röd- gul- och polkabetor. Gårdsbutikerna säljer varorna billigt just nu.

Vi köper av grannarna - för några tiotal kronor får vi fina rotsaker från den plats där vi känner marken och sett grödorna från altanen. Vi gör inläggningar, fryser in, kokar sylt och förbereder oss.

Tidigare i veckan lade vi in betor. Några rödbetor, polkabetor och gulbetor inhandlades för någon tia knippet och jag kokade dem en kväll och lade sedan - tillsammans med barnen för att de också ska lära sig att ta hand om maten - in dem i en enkel lag. 

Hur förbereder du dig? 

Inlagda betor

Enkel Inläggningslag (1-2-3-lag):

1 del ättika (24%)
2 delar socker (vanligt strösocker)
3 delar vatten

Koka upp så att sockret är helt löst i lagen och lagen är klar. Låt svalna. Lägg in betor/gurka/sill/vad du vill då lagen är sval och klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar