söndag 5 juli 2015

Det stora inlägget om guld

Jag skrev för några dagar sedan det här inlägget och spred det sedan på bl.a. Twitter. En hel del frågor har dykt upp - och eftersom jag redan i det inlägget hintade om att jag kanske tänkte mig ett antal uppföljningsartiklar - där jag tog upp varje punkt i ett längre inlägg kommer här det första - den här gången om just att investera i guld (som var den första punkten i den artikeln). Det är också den punkten på listan som flest reagerat på - främst andra preppers, men också människor som jobbar med ekonomi på olika sätt.

Varför köpa guld?

Två öre hade 1915 samma köpkraft som en krona 2015. En krona har alltså på hundra år tappat 98% av sitt värde.

Ett gram guld  1915 var 2015 fortfarande ett gram guld . Ett gram guld kostade år 1915 runt 2 kronor och 50 öre. Idag kostar ett gram guld runt 350 kronor. Det har alltså varit "bättre utväxling" på guld, oavsett inflation, under de senaste hundra åren, än om du bara sparat pengarna på ett bankkonto eller liknande. Detta eftersom guld har ett naturligt, historiskt, inneboende värde då det är sällsynt förekommande (låg tillgång) och synnerligen eftertraktat - över hela världen (hög efterfrågan).

Goldvault nyc.jpg
"Goldvault nyc" av Federal Reserve - Federal Reserve Bank of New York. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.

Eftersom mängden guld i världen inte ökar - det är ju "konstant" (man kan inte "tillverka" guld av något annat) står således guld emot inflation. En del av guldet (vi är osäkra på hur många procent) finns redan brutet och är således "i cirkulation" medan annat finns kvar i berggrunden på olika sätt - men den totala mängden guld på den här planeten är i princip oförändrad (eller ja - den skulle ju kunna minska genom att man destruerar guld, eller skickar ut det i rymden, men den kommer i vart fall inte att öka).

Eftersom man inte kan öka det globala guldbeståndet på samma sätt som man kan "skapa pengar" genom att helt enkelt pressa nya, kommer gulds värde att bestå och klara sig från t.ex. inflation.

Guld har varit ett betalningsmedel i tusentals år, medan det idag nästan inte finns någon valuta som klarat sig i mer än några decennier som betalningsmedel. I en värld av osäkerhet, eller i tider med hög inflation  - där tillgångar som t.ex. fastigheter eller aktier medför en hög risk ter sig guld som en god försäkring mot t.ex. krisande eller havererande valutasystem eller bank- dito.

Idag finns det mycket som talar för att värdet på guld (och silver) kommer att stiga,  medan andra tillgångsslag som aktier riskerar att vara en dålig affär, just av skälet ovan. Precis det har just hänt i Grekland och i Sverige pratar vi ibland om en "bostadsbubbla" - där privatpersoners bostäder är högt belånade och övervärderade. (I Sverige uppgår - som en parentes - de sammanlagda bolånen och den skuld som medborgarna har till bankerna till mer än vad Greklands statsskuld är, eller varit under det senaste året - en tänkvärd siffra).

Efterfrågan  på guld stiger just nu samtidigt som produktionen står stilla eller faller.

En ekonomisk fördel för dig jämte t.ex. banken är att köpa och äga fysiskt guld inte innebär någon risk för motparten. Dessutom är guld momsfritt, vilket gör att du inte (som om du köper silver, t.ex. - inte börjar med en förlust på 25% av värdet, som du då behöver betala till staten genom moms) Guld är alltså inget du betalar många procent mer för än du kan sälja det för i närtid. Vissa handlare tar ut någon enstaka procent i provision, men det är i princip allt. Du behöver inte förlita dig på någon bank, fondkommissionär, råvarubörs eller certifikatsutgivare.

Så - ska jag satsa alla mina besparingar i guld?

Är guld den enda sunda sparformen? Ska jag sluta placera i aktier och fonder? Bankchefer och politiker hävdar ju att just aktier och räntebärande papper är en sund investering och vill inte höra talas om guldinvesteringar - som ofta ses på med skepsis och som något "utdaterat", nästan primitivt?

Jag försöker ha en balanserad syn på situationen. Jag tror inte att läget är så bra som politiker, media och centralbankerna försöker intala oss. Däremot tror jag inte på att det kommer bli en sådan kris som de värsta domedagsprofeterna som talar om. Hade de rätt vore ju den enda lösningen att köpa en bunker, hamstra mat, vapen och ammunition (något flera preppers gör - även i Sverige, men näppeligen något jag själv kommer att göra - jag trivs för bra där jag bor för att flytta och kommer vi i ett läge där bunkrar behövs är min boplats tyvärr alldeles för nära ett prioriterat kärnvapenmål - det gör helt enkelt ingen skillnad).

Däremot gillar jag att vara förberedd. Jag är scout och har varit det sedan jag var liten. Och som scouten säger "alltid redo". Mitt resonemang kring guld i det här inlägget bygger mer på ett ”försäkring”-tänk. Man sätter av lite pengar då och då och hoppas på att man aldrig behöver lösa ut den där försäkringen, medan man - den dagen det faktiskt behövs - har något att falla tillbaka på.

Jag har köpt fysiskt guld och ämnar göra det ungefär en gång om året. Går det helt åt skogen med samhället - då kommer jag vara glad för att jag har det, för i domedagprofeternas profetior då ska guldet öka i pris med flera hundra procent. Gör det å andra sidan inte det får barnen mitt guld som arvegods när jag kilar vidare.

Det jag rekommenderar är fysiskt guld och silver i form av s.k. bullionmynt eller tackor. De värderas endast på sitt metallinnehåll. Jag själv har köpt och ämnar köpa lite olika bullionmynt (som kanadensiska "maples", brittiska "sovereigns" eller amerikanska "gold eagles"), - jag har tyckt att det känts viktigt med mynt som inte har något belopp präglat på sig, i någon valuta, utan som bara är listade utifrån sin guldvikt. I övrigt har jag köpt några små tackor.

Jag funderar även på att köpa några skojiga mynt och ge t.ex. till barnen (inför framtiden), t.ex. till födelsedagar eftersom de ligger bra i pris, är roliga att titta på och dessutom öppnar det upp för spännande samtal om guld och pengars värde – alla som har läst Astrid Lindgrens böcker om Pippi vet ju om hennes kappsäck med guldpengar. :-)

Vad för sorts guld ska man köpa?

Det finns en uppsjö sätt att köpa guld på bl.a. guldfonder, guldgruveaktier, guldderivat, guldetf:er, fysiska guldmynt, numistmatiska mynt (dvs. samlarmynt) etc. Jag tycker i princip alla sätt utom ett är dåliga alternativ.

Problemet med "pappersguld" (dvs guld du "äger" i valv någon annanstans, eller som ovan nämnt - i fonder och aktier och liknande) är framförallt att det finns ungefär 10 gånger mer guld på pappret än vad som finns nu brutet och i cirkulation i verkligheten. Det gör att när man väl vill komma åt sitt guld så vet man inte vilka 90 % som sitter med Svarte-Petter på hand.

Fysiskt ägande - alltså att själv äga tackor och mynt (företrädesvis hemma, men också möjligen i personligt bankfack) - är egentligen det enda jag själv kan tänka mig för att den här planen ska fungera. I ett system där det kan bli svårt att komma in på banken (tänk Grekland igen) är det givetvis mest "riskfritt" att ha guldet hemma. Å andra sidan - nu vet ju ni som läser det här att jag faktiskt äger fysiskt guld (även om ni inte vet hur mycket eller var det finns) - så jag antar att förvara det i hemmet inte heller är riskfritt. Se det som ett lättande på min egen "opsäk" att berätta ATT jag har det men att det är en kalkylerad risk att ge Er den informationen, då jag tycker att det är viktigt att sprida informationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar