måndag 27 juli 2015

Inlägget om jägarexamen

Jo, skrev ju för några veckor sedan det här inlägget, med "nybörjartips" och tänkte ju skriva några klargörande inlägg där jag mer lägger ut texten vad det gäller de olika punkterna på listan. Turen har idag kommit till punkten 2 - om att skaffa jägarexamen och det här är mina skäl till varför.

Jägarexamen är egentligen en sådan där sak, ungefär som samhällskunskap och körkort, som jag tycker borde ligga på läroplanen för alla skolbarn i Sverige - alla borde egentligen ha det. Eller i alla fall få förutsättningarna för att ta det - i form av inläst teori. Detta för att det är de ämnen som enskilt bäst påverkar dina möjligheter att klara sig själv, utan inblandning av myndigheter i händelse av stora samhällsomvälvande händelser.

Men varför borde man ha jägarexamen?

Jägarexamen för med sig framförallt två stora fördelar i att A) du får licens till att äga skjutvapen (för gastät enhetspatron) för jakt, som hagelgevär och olika kulvapen och B) du lär dig grunderna i skytte och viltvård.

Själva examineringen görs genom att man avlägger två eller tre prov, beroende lite på vilken sorts examen man är intresserad av - hagel/småvilt eller detta kombinerat med kula/högvilt. Vilket man "bör" ta är givetvis en smaksak - men vill man ha examen för kula/högvilt måste man ha avlagt prov (med godkänt resultat) för också hagel/småvilt. För att få göra proven hagel respektive kula måste du dessutom skrivit ett teoretiskt prov med godkänt resultat. Du skriver alltså först teoriprov (som är samma för de bägge praktiska proven) och kan sedan välja om du bara vill ha jägarexamen för endast hagel/småvilt - i så fall gör du två prov: teori+hagel - eller om du vill ha _även_ för högvilt (och då få skjuta kulvapen) - och i så fall gör man alltså tre prov: teori+hagel+kula.

Låter det bökigt? Det är det inte. Jag vill påstå att de flesta skulle klara av att plugga in teorin på några veckors läsning och själva skjutproven är egentligen något som vem som helst som någon gång hanterat ett vapen klarar av. Proven är mest inriktade på säkerhet och skjutregler (i hagelprovet finns bl.a. ett delmoment med avståndsbedömning för att inte skjuta på mål som är för långt bort för att kunna träffa dessa med en dödlig träff) och har några få praktiska - väldigt enkla - moment (i fallet hagel skott mot sittande figur på 30 m samt mot lerduva, kastad i siktriktningen för skytten, från en utkastare stående precis invid skytten, såsom en "flyende fågel" två skott mot varje lerduva är tillåtet och två tredjedelar av de utkastade duvorna behöver ha träffats för godkänt resultat).

Att ta jägarexamen är således rimligt enkelt. Egentligen enklare än att ta körkort. Men det kräver - precis som att ta körkort - lite tid och engagemang.

Hur går man tillväga för att ta jägarexamen då?

Det finns många olika sätt - med alltifrån längre kurser hos bl.a. olika skytteklubbar och studieförbund till kortare "intensivhelger" hos privata företag. Rent generellt kan man säga att det givetvis är valfritt hur man skaffar sig jägarexamen, men att de här intensivhelgerna kanske främst är till för människor som redan kan en del om jakt och skytte och mest "behöver få det på papper" alternativt har "ont om tid" medan längre kurser ofta är spridda över en skoltermin. Du vet givetvis själv vilket du är mest bekväm med och hur du brukar ta till dig nya kunskaper för att bäst kunna välja vilken väg fram till jägarexamen som är mest lämplig.

Jag rekommenderar emellertid alla läsare av den här bloggen som inte ännu har jägarexamen att googla lite på olika kursarrangörer i närheten av där man bor och sedan välja en arrangör som har ett upplägg som passar bra med ens egna förutsättningar.

Och sen att du tar jägarexamen.

2 kommentarer:

  1. Man måste inte göra hagelprov för att kunna göra kulproven och få licens för kulvapen. Varför man nu skulle vilja hoppa över det när man ändå håller på :)

    SvaraRadera
  2. Subjet: Collaboration

    Hi, my name is Cedrick and I was visiting your website and I saw that you are passionned about firearms. Your website looks great! Would you be interested in a partnership? Laser Ammo Europe offers high commissions on sales to its affiliate partners or referrers.

    Basically, our affiliate partners have some special links in their blogs to introduce Laser Ammo’s products, and when their readers click on the links to see the products on Laser Ammo’s shop and make a purchase, the owner of the blog referrer earns 10% commissions on sales.

    I would be happy to tell you more about this opportunity, feel free to contact me at my email address: hello.cedrick.s@gmail.com

    Looking forward to hearing from you soon,

    Cedrick

    SvaraRadera