onsdag 26 februari 2014

Survivalister på TV

Såg på TV i fredags det här programmet på UR - om preppers i USA, som på olika sätt förbereder sig på den stundande undergången.

Jag vet egentligen inte riktigt vad jag ska skriva om programmet som sådant, annat än att det är välgjort. Däremot blir jag lite illa berörd av hur det här med survivalister och preppers blir utmålade i media. Det handlar alltid om något slags nötter - gärna på den kristna högerytterkanten som predikar en inom kort stundande armageddon?

Just den bilden av preppers har jag inte själv - alls - när vi talar om preppers i Sverige. Här är preppers mer av ett civilsamhällsberedskapsskapande "scouter" - alltid redo, men väldigt sällan drivna av något slags uppenbarelseboken-influerat kristet sektbeteende.

Varför är det så att vi i Sverige, så fort man ska tala om preppers och survivalism, utan misskund kommer in på kristna domedagssekter drivna av Amerikanska högernötter?

Är det inte dags att göra en dokumentär snart, med svenska preppers, som kan tjäna som något slags gott exempel att höja sin personliga beredskap? Lite folkbildande, sådär? Ni vet - som UR?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar